Ortodonti | İmplant Tedavisi | Hakan Durgun | Ankara

Ortodonti Tedavileri

Ortodonti Nedir? Ortodonti kelime olarak düzgünve estetik diş anlamına gelir. Ortodontik tedavinin amacı, dişlerin biribirleri ve çene kemiği ile orantılı olarak doğru yerde ve konumda yerleşmesini sağlamaktır. Bu tedavileri uygulayan doktora ise ortodontist adı verilmektedir.

Ortodonti Tedavilerinde Amaç Nedir?

Ortodonti, tedavilerinde amaç, dişlerdeki şekil bozuklukları ve çapraşık görünümü düzeltmek, dişleri çene ovali hizasında uygun şekle sokmak ve hem estetik görünümü sağlamak hem de oluşabilecek diş sağlığı problemlerini engellemektir.

Ortodonti Problemlerinin Sebepleri Nelerdir?

Bu problemlerin sebepleri, doğuştan ya da edinimseldir. Söz konusu probleme neden olan başlıca diş sorunları;

  • Çene yapısının bozuklukları.
  • Çene ve diş boyutu uyumsuzluğu.
  • Çenenin ileride ya da geri olması.
  • Meme emme, biberon emme sürelerinin gereğinden fazla uzaması.
  • Bebeklerde parmak emme, dudak emme, tırnak kemirme gibi bilinçaltı kaynaklı hareketler.

Ortodonti Problemer Nelerdir?

Dişlerin bir biri üzerine binmesi, dönük dişler, arası çok açık olan dişler, bitişik dişler,eğri dişler, bazı dişlerin daha geride ya da ileride olması, Çene yapısı sebebi ile dişlerin aynı düzlemde olmaması gibi problemlerdir.

Ortodontik Problemler Çözümlenmezse Daha Ciddi Sorunlar Oluşur mu?

Elbette. Ortodontik problemler çözümlenmezse daha ciddi problemler oluşur. Bu problemler;

  • Diş eti rahatsızlıkları.
  • Diş çürükleri gibi problemlerdir.

Ortodonti Muayenesi Nasıl Yapılır?

Gerekli olan çene ve diş filmleri çekilerek muayene gerçekleştirilir. Muayene sonucunda göre belli adımlar ile tedavi başlatılır. Tedavi süresi bazen uzundur. Bazen ise kısadır. Bu durum problemlerin boyutuna bağlıdır.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Ortodontik tedaviler, problemin tespit edildiği aşamaya göre uygulanır. Bu tedaviler;

  • Önleyici tedavi.
  • Çekimsiz ortodontik tedavi.
  • Çekimli ortodontik tedavi.
  • Ortognatik tedavi.
  • Sabit ve hareketli apereylerle tedavi

Önleyici Tedavi Nedir?

Önleyici tedavi, genellikle damaklık ve diş teli uygulamaları ile yapılır. Yani karma dişlere sahip olunan dönemde. (Karma dişler, ağızdaki dişlerin hem geçici hem de daimi dişler olduğu dönemdir.) hastanın, diş ve ağız yapısına, damak genişliğine uygun yapıda plakalar ve damaklıklar, teller üretilir. Bu teller özel üretim olması sebebi ile kişiye özeldir.

Çekimsiz Ortodontik Tedavi Nedir?

Çekimsiz yani diş çekilmesine gerek kalmadan yapılabilen diş tedavileridir. Çene yapısında ve çarpık diş probleminde diş çekilmesine gerek kalmayacak bir sorun söz konusu olduğu durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yöntemde damaklıklardan da yardım alınır.

Çekimli Ortodontik Tedavi Nedir?

Çapraşık diş problemlerinin diş çekimi olmadan çözülemeyecek kadar ağır olduğu vakalarda uygulanır.Çene boyutunun diş boyuna göre oranı küçükse diş çekimi yapılabilir.

Ortognatik Tedavi Nedir?

Ortagantik tedavi, bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde dişlerdeki problemler, cerrahi müdahale ile çözümlenir. Genellikle, iskeletsel problemi olan hastalarda uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi cerrahi olsa da ayrı bir ameliyat şeklinde uygulanmaz. Var olan ortodontik probleme yönelik olarak çizilen tedavi planı içine dahil edilerek uygulanır.

Ortodontik Tedavilerde Yaş Sınırı Var mıdır?

Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişleri çevreleyen çene kemiği sağlıklı ve iskeletsel bir bozukluk yok ise Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Lakin erken müdahalenin her zaman avantaj olduğu unutulmaması noktasından çıkışla en uygun dönem 9-12 yaş dilimdir. Daimi dişlerin 7-8 yaşlarda sürmeye başladığı ve 13 yaşına kadar devam ettiği olası Ortodontik problemlerin teşhisi ve gerekirse ortodontik tedavinin yapılması için en uygun yaşam dilimdir.

 

Bireyin çene kemiğinde iskeletsel bir bozukluğu söz konusuysa (üst yada alt çene ileriliği ve geriliği). Bu tedavi ancak ergenlik çağında kadar olan süreçte yapılabilir. Çocukların erken yaşlarda Ortodontik açıdan değerlendirilmesi bu açıdan önemlidir.

Ortodontik Tedaviler Kalıcı Çözüm Sağlar mı?

Tedavi bitiminde kişiye özel olarak hazırlanmış pekiştirici apareylerin hastalar tarafından kullanılması gerekir.

Ortodontik Tedavileri İçin Fiyat Nedir?

Bu konuda bilgi sahibi olabilmeniz için öncelikle size uygun olan ve kişisel olarak belirlenen tedavi planı belirlenmelidir. Bu belirlemeler ışığında tedavi fiyatları netleşecektir.

Paylaş

  •  
  •  

Yorum Yaz