Diabet hastalığı olanlarda implant tedavisi

Diabet hastalığı olanlarda implant tedavisi

Beslenme ve yaşam tarzındaki güncel değişimlerin sonucu olarak, dünyada ve ülkemizdeki diyabet hasta sayısı dramatik bir artış göstermiştir.

Ülkemizde her 7 kişiden biri diyabet hastası ya da insülün direnci sorunu yaşamaktadır. Diyabetin organlar üzerindeki etkileri salt kalp, böbrek ve göz dokularından ibaret değildir. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz durumlar oluşmasına neden olmaktadır. Diyabet hastalarında, vücuttaki dokularının beslenmesi bozulur. Kan damarlarının, oksijen taşıma kapasitesi düşmektedir. Yara iyileşme süresi uzamakla beraber enfeksiyon riski de
artmaktadır.

Bu bağlamda diş eti iyileşmesinde yavaşlama, diş eti iltihaplarında artış beklenen sonuçtur. Çene kemiğinde erime sıklıkla yaşanan bir olgudur. Bununla birlikte diyabetli hastalarımızda ağız kuruluğu, ağız kokusu (aseton kokusu) ve kendiliğinden diş eti kanamaları da görülmektedir.

Endokrin uzmanı tarafından şeker düzeyinin kontrol altına tutulması tedavinin ilk gereğidir. İyi bir ağız hijyeni, sigara alışkanlığının bırakılması, günlük spor, düzenli diş hekimi ve endokrin uzmanı kontrolü tedavinin vazgeçilmez gerekleridir.

DİYABETLİ HASTALAR İMPLANT TEDAVİSİ YAPTIRABİLİR Mİ?

Diyabetli hastalara implant tedavisine başlamadan önce hastanın, genel sistemik durumu ve ağız çevre dokuları dikkatlice değerlendirilmelidir. İmplant tedavisi yaptırmadan önce şeker seviyesinin kontrol altına olması gerekmektedir. Genellikle kabul gören kan değerleri; açlık kan şekerinin 130’un altında olmasıdır. HbA1C 6.2 ve altında sabit tutulabildiği durumlarda implant tedavisinin başarı oranı yüksektir. Diyabetli hastalara üst düzey teknoloji implantlar ve uygun cerrahi yöntemler kullanarak operasyon gerçekleştirilirse herhangi bir sorun ile karşılaşma olasılığı düşüktür.

Aynı zamanda diyabetli hastalarda diş eksikliklerine bağlı olarak yaşanan çene kemiğindeki erimelerin implant tedavisi sonrası durabildiği de görülmektedir. Özetlemek gerekirse diyabet hastalığı, artık ağız ve diş sağlığı tedavileri için bir engel oluşturmamaktadır. Şeker düzeyi kontrol altında ise, yüksek teknoloji implant ürünleri kullanılarak başarılı tedaviler yapmak mümkündür. İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra, kesinlikle iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Uygun metotla dişler fırçalamalı diş ipi ve diş arası fırçası ile özenli bir ağız bakımı uygulanmalıdır. Dilin üst yüzeyi temizlenmelidir.

Diş sıkma problemi var ise botoks ile mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalar doğru bir yaşam tarzını benimsemelidir. Bununla beraber hastalar, düzenli doktor kontrollerini de ihmal etmediği takdirde, diabetin olumsuz etkilerinden korunmaları mümkündür.

Paylaş

  •  
  •  

Yorum Yaz